Descobreix els materials que s’utilitzen en les àrees d’Educació Alimentària de Bioalimals!

Recursos lúdico-pedagògics interactius

Roda alimentàriaLa Roda Alimentària és un recurs visual que ens ajuda a comprendre els 6 grups d’aliments existents: les fruites, les verdures, els làctics, els càrnics, les fècules i els greixos. Gràcies a aquesta imatge aprenem quatre aspectes bàsics introductoris: el nom de cada grup d’aliments, els aliments que integren cada grup d’aliments, els nutrients que contenen els aliments d’aquell grup, i la funció bàsica d’aquell nutrient en el nostre cos.


Bioalimals, piràmide alimentària.Partint de la Roda alimentària s’exposa la Piràmide Alimentària, en que la seva part de «Consum
Diari» conserva els mateixos colors que la Roda. La Piràmide Alimentària és una imatge que ens ajuda a comprendre l’equilibri alimentari al llarg de tot un dia, assegurant-nos tots els nutrients imprescindibles pel correcte funcionament del cos. La seva estructura piramidal facilita la posició dels grups d’aliments ubicats en diferents pisos de més o menys amplada, deduint-se quins aliments cal menjar més i quins menys. A més, ens indica les racions (vegades) que cal menjar-los.

Per últim, a dalt de tot apareixen els aliments a moderar el consum, dels quals es recomana no fer-ne un hàbit. L’objectiu de la Piràmide és ensenyar a la població a menjar correctament, per tal de prevenir malalties.

Bioalimals, tallers d'aimentació. Piràmide Alimnentària.

A la piràmide anterior se li enganxaran aquells aliments repartits als nens de la classe, amb una intenció concreta de parlar vers les gominoles, begudes ensucrades tipus cola, els sucs de fruita
tetrabrik, els snaks i la brioixeria, a part de l’equilibri en general.


A la piràmide anterior se li enganxaran aquells aliments repartits entre els joves de l’aula, donant opció a ampliar la visió vers altres possibles aliments a incloure en la seva dieta: la proteïna vegetal (tofu, tempeh i seitan), els làctics alternatius vegetals (begudes de soja i d’ametlles, iogurts de soja), fruita dessecada, els diferents olis (d’oliva i girasol), les llavors (de sèsam, carbassa, girasol), els alvocats, les algues (verdures del mar), els germinats, així com del cafè, la mel, la sal, els fregits, etc., no oblidant d’aclarir l’equilibri en general.

Joc de l'oca de l'alimentacio
Joc de L’Oca de L’Alimentació
Fitxa del participant del Joc de l'Oca
Fitxa del participant del Joc de l’Oca

El Joc de L’Oca de L’Alimentació és una adaptació del Joc de l’Oca convencional, amb alguns trets en particular: les caselles són aliments, gots d’aigua i estils de vida saludables i perjudicials. Es fan dos grups a la classe, i fem un recorregut pel taulell anotant les caselles a la fitxa de participant. Cada grup ha de dir alguna cosa de l’aliment on han caigut. Al final, cada grup fa un recompte de les seves caselles, tot analitzant què ha passat.

Recursos musicals

cd-per-sucar-hi-paEl CD PER SUCAR-HI PA és el resultat d’un projecte particular d’animació infantil per educar en els hàbits alimentaris.
Idea i Assessorament tècnic: Iolanda Roma.
Producció musical: Jordi Roma i Roger Canals (www.ciarogercanals.com).
Producció executiva de Serveis Educatius Eix, S.L. Enregistrat al 2006.

Les Cançons:

Viure intensament
Viure intensament
Bayon matinal
«Ventre en dejú, no escolta a ningú». L’esmorzar és importantíssim, imprescindible. Un esmorzar adequat ajuda a viure el dia amb intensitat, activa els sentits i estimula el bon humor, ajuda a posar ritme a la teva rutina… Així
doncs, ritme «calentet», àgil perquè sintonitzi aquest àpat matinal tant rellevant… «Panxa plena fa bullícia, panxa buida fa malícia»

Que bo!
Que bo!
Rumbem l’alimentació
«Rumbem i rumbegem» l’alimentació… Actualment hi ha una creixent preocupació sobre la mal nutrició i els mals hàbits alimentaris que neguiteja pares i educadors. «Menja bé, caga fort i no tinguis por a la mort». Però … què vol dir menjar bé? Si rumbegem l’alimentació fins al final de la cançó, a més de diversió hi trobaràs la llicó.

El mirall
El mirall
Balada aborelada
Actualment, hi ha una forta pressió de la societat que indueix els joves a estar prims i esvelts. Els mitjans de comunicació i els agent publicitaris venen la idea que estar prim va associat a la felicitat, a l’èxit laboral i en les relacions socials, i a una millor qualitat de vida. Aquest fet, porta, paradoxalment, algunes noies, i també nois, a iniciar dietes restrictives que poden derivar en un malson, no només per ells/es, sinó també per a les persones del seu entorn més pròxim.

Fruita
La Dança de la Fruita
TEMÀTICA: LES FRUITES
Samba fresca i natural
«No facis el préssec!»; menystenir un menjar tant diví és tenir un paladar poc fi! La fruita és un aliment tant idoni, oportú, esplèndit, exuberant, apte i summament saludable… Un tresor de la naturalesa que passa desapercebut.
«Si vols agafar gana, menja magrana»

Cap al mercat
Cap al mercat!
Corranda fresca
«Cada cosa al seu temps i les figues a l’agost»… Al mercat solen tenir productes de temporada i de comerç força local. És un lloc per conèixer nous productes, i sovint, la manera de cuinar-los; l’atenció personalitzada hi està garantida, fet que no sempre passa als grans supermercats, on sovint podem caure víctimes de les ofertes i d’unes etiquetes pintades d’un marketing que ens sedueix a la seva compra, però que ben poc entenem. Aquesta cançó la canten els dos personatges del mercat: el venedor i el comprador. I l’anomenem corranda perquè hi pots afegir els teus propis versets amb altres productes del mercat.

Esclat de colors
Esclat de colors
Swing-drome d’aquest món modern
«Donar un gla per cagar un roure»: som el que mengem. Aquest conte cantat ressegueix aquesta premissa. Am l’evolució tant extraordinària de l’eruga i la seva metamorfosi en una papallona que enamora, la metàfora està servida.»

Sense pensar-ho
Sense pensar-ho
TEMÀTICA: VALORS A TAULA
Funki-rock
«Un aliment amb molta història»… Actualment comprem i mengem sense saber ben bé què. Consumir no és només satisfer una necessitat o un desig individual, encara que aquesta és la percepció que tenim habitualment; quan consumim estem col.laborant en tots els processos que fan possible aquell aliment: el productor, el distribuïdor, el venedor, el comprador… cadascú amb els seus principis ètics-econòmics-ambientals… Aquesta cançó canta aquesta cadena de relació, pensant en la part del valor emocional afegit que pot tenir un aliment en tots els seus processos.

Ofrena
Ofrena
Salsa i salero
«Hi ha tresors amagats, a dins dels plats….» Un plat cuinat pot amagar molt de «carinyo», molta tradició i molta història. La història de les civilitzacions, ho és també del mestissatge, de la barreja, de l’intercanvi. La cuina i el menjar poden crear punts de trobada entre persones d’aquí i d’allà, i conèixer a partir del plaer dels sentits, tresors amagats.

Fast food
Fast Food
Swing-drome d’aquest món modern
«Tranquil.litat i bons aliments, tenen sanes les dents». Aquest món és una olla de grills. Som al temps de l’estrès, on la societat premia al qui acaba primer, on cal estalviar i invertir bé el temps,… però això a la llarga (i no tant a la llarga) passa factura… «Hi ha estalvis que foraden les estovalles»… diuen.