Estàs veient: Bioalimals > Tallers d’alimentació > Els Valors a Taula

Els Valors a Taula
Parem la taula? El compartir i el dialogar
dos ingredients que no poden faltar!!

tot un què per parlar-ne a l’aula.

sentirem agraïment.

no el llencem!! naixerà una altra mirada:

i sense judici vindran les solucions.
Dirigit a alumnes de 1er i 2on ESO.
Actualment en les nostres llars s’ha anat perdent aquell senzill ritual a l’inici dels àpats: la benedicció a taula, que, lluny de connotacions religioses, expressem un sentiment d’agraïment per aquells aliments i per la naturalesa generosa que ens sostenta, amb uns vegetals i uns animals entregats a nodrir-nos.
Com la inconsciència ens fa insensibles, davant d’aquells aliments que no ens agraden, expressem rebuig i els acabem llençant a les escombraries, un comportament socialment força acceptat i molt poc qüestionat, atès que ens incomoda poc o gens.
Aquest temàtica desplega la possibilitat d’una profunda reflexió, posant damunt la taula la llarg camí que segueixen els aliments fins arribar al plat.
Objectius:
- Adonar-nos de la màgia que pren seure al voltant d’una taula: un espai per compartir i per compartir-nos.
- Prendre consciència del llarg camí que segueixen els aliments fins que arriben a taula.
- Prendre consciència de la relació primària que establim amb els aliments, i la reacció visceral vers aquells que no ens agraden: reflexionar sobre el comportament i les expressions de rebuig.
- Generar un espai per a l’agraïment.
Desenvolupament:
Escoltarem la cançó «Sense pensar-ho», omplint els espais en blanc de la seva lletra.
• Donarem pas a un debat sobre la cançó:
◦ Descobrir la llarga cadena des que la naturalesa ens ofereix l’aliment fins que arriba a taula.
◦ Recrearem uns gags sobre els valors a taula, per prendre consciència i reflexionar sobre les expressions de rebuig que emeten els joves davant de plats que no els agraden: “ex, quin fàstic!!” o “això està esquerós!!” o “vomitaré!!”…
◦ Pensar alternatives al fet de llençar el menjar a les escombraries.
◦ Generar un espai per a l’agraïment cap a tots els aliments.
Materials que s’utilitzen:

