Estàs veient: Bioalimals > Tallers d’alimentació > La Dieta Mediterrània: Cultura i Tradició

                

Bioalimals, taller d'alimentació: La dieta meditarrània

La dieta mediterrània: cultura i tradició

Cada jove, sent testimoni,
desvetllarà el seu patrimoni!

Beneficio del taller La tradició que és nostre,
no ho deixem pel postre!
Beneficio del taller Celebrem les festes menjant;
què en podem dir? «Endavant!!»
Beneficio del taller Els nostres costums culinaris
generen benestar, segons estudis mil·lenaris.

Dirigit a alumnes de ESO i Batxillerat.

Taller La Dieta Mediterrànea

Som una societat afortunada pel fet de viure en un país mediterrani, en que la seva dieta és tant valorada a nivell científic, social i cultural. Però, segons estadístiques, la meitat de la població segueix aquest patró mil·lenari, tot i tenir-la tant accessible. I és que l’impacte mediàtic d’altres formes de menjar foràgines, empesos pel ritme frenètic del dia-a-dia, ens condueixen a allunyar-nos de la nostra cuina, dels aliments de la nostra terra,…

Aquest taller pretén fer un intent de preservar en els joves la Dieta Mediterrània, i amb més força, després de ser reconeguda com a «Patrimoni cultural immaterial de la Humanitat», l’any 2010.

Objectius:

• Reconsiderem la Dieta Mediterrània.
• Valorar que la nostra Dieta se l’ha reconeguda com a «Patrimoni cultural immaterial de la Humanitat».
• Conèixer els seus beneficis que suposa per a la salut.
• Prendre consciència de l’àmbit cultural i de tradició de l’alimentació d’arreu del món, tot posant èmfasi en la nostra Dieta Mediterrània.
• Evidenciar la manera de menjar en els àpats festius.

Desenvolupament:

• Iniciem el taller llegint pinzellades seleccionades d’un article de diari sobre La Dieta Mediterrània en els adults, i especialment en els joves i adolescents.
• Aprofundim, mitjançant un vídeo i unes fotos, vers les característiques específiques de la Dieta Mediterrània, a tots els nivells: paisatgisme, productes típics, aspectes socials (les festivitats, la família,…), a la cuina, la tradició i la cultura mediterrània.
Compararem de la Piràmide oficial de la Generalitat amb la Piràmide de la Fundació Dieta Mediterrània: constatarem els seus beneficis que suposa per a la salut a nivell de prevenció de malalties cardiovasculars i del càncer.
• Escoltarem la cançó «Ofrena» que ens ajudarà a comprendre dos aspectes:

◦ La «tradició» i la «cultura» dels aliments/receptes/plats dels països d’aquest món.
◦ L’estret vincle entre les festivitats i la gastronomia, constatant que “la gent celebrem les coses menjant!” (arreu del món).

Materials que s’utilitzen:

Per sucar hi-pa! Cançó Ofrena del CD Per Sucar-hi Pa!

Sinopsis:
Ofrena«Hi ha tresors amagats, a dins dels plats….» Un plat cuinat pot amagar molt de «carinyo», molta tradició i molta història. La història de les civilitzacions, ho és també del mestissatge, de la barreja, de l’intercanvi. La cuina i el menjar poden crear punts de trobada entre persones d’aquí i d’allà, i conèixer a partir del plaer dels sentits, tresors amagats.

Piràmide de la Dieta Mediterrània
La Piràmide de la dieta Mediterrània

Aliments del Mediterrànio
Aliments del Mediterrànio